زعفران و فشار خون
فشارخون از جمله بیماریهای شایع و مرسوم در سطح جهان است و سالانه نزدیک به 5 میلیون نفر به علت ابتلای به آن جان خود را از دست می دهند. این بیماری ارتباط نزدیکی به الگوی تغذیه، کم تحرکی، استرس و همچنین بیماریهای زمینه ای مانند بیماریهای قلبی و عروقی و نارسایی کلیه دارد. امروزه اگرچه داروهای شیمیایی برای کنترل و درمان فشار خون و کلسترول تجویز می شود ولی در عین حال ممکن است عوارض ناشناخته ای هم داشته باشد ولی با اصلاح الگوی تغذیه و مصرف داروهای گیاهی در بلند مدت این بیماری را پیشگیری و کنترل کرد.
زعفران از قدیم به عنوان یکی از گیاهان دارویی یاد می شود که به خاطر آنتی اکسیدانهای بسیار آن، در کنترل و کاهش کلسترول و فشار خون بسیار مفید است. این خاصیت با تقویت و بهبود عملکرد عضلات قلب و پیشگیری از آترواسکلروز به تنظیم عملکرد قلب کمک می کند. همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی زعفران مانع از اکسیده شدن لیپوپروتئینهای حامل چربی و در نتیجه رسوب این چربیها در رگهای خونی می شود که جریان بهتر خون در رگها و کنترل فشار خون را به دنبال دارد.از طرفی، با ترشح آنزیم آنژیوتانسین در کبد، فشار خون بالا می رود. فلانوئیدهای موجود در زعفران، با مهار این آنزیمها فشار فشارخون را کاهش می دهد. افزایش مقاومت رگهای خونی تاثیر بسیاری در تنظیم فشار خون دارد و طبیعتا با کاهش این مقاومت، خطر ابتلا به فشار خون بالا میرود. در مقابل مصرف زعفران با تنظیم این مقاومت تاثیر مستقیمی در کاهش فشار خون دارد.
مزیت دیگر زعفران در کنترل فشار خون تاثیر مستقیم آن بر روی هورمون آدیپونکتین است که باعث کاهش قند خون و احتمال ابتلا به فشار خون ناشی ازآن می شود.
پیکروکروسین، کروسین و سافرانل عناصر اصلی زعفران هستند که با تقویت ماهیچه های قلب و عروق تاثیر به سزایی در کنترل فشار خون و کلسترول دارد.
طبع گرم زعفران نیز با افزایش میزان گرمایش و حرارت بدن به جریان خون در رگها کمک بسیاری می کند. به همین خاطر، مصرف آن همراه به صورت دمنوش، چایی زعفرونی و یا ترکیب شیر زعفران به ویژه در روزهای سرد سال بسیار توصیه می شود.
از آنجایی که زعفران شادی اور و استرس زدا است، مصرف آن تاثیرات مفیدی دربهبود روحیه فرد و افزایش تاب آوری او در برابر فشارهای عصبی دارد که اثرات غیرمستقیم در کاهش و کنترل فشار خون دارد.
افزایش میزان سوخت و ساز و متابولیسم بدن از دیگر فواید مصرف زعفران است که تاثیر بسیاری در کاهش چربیهای خون و بهبود جریان خون دارد.
اما در عین حال باید در نظر داشت که مصرف زعفران زمانی می تواند در کاهش ابتلا به فشار خون بالا و افزایش کلسترول تاثیرگذار باشد که به عنوان پیشگیری و نه درمان در نظر گرفته شود. از این رو با تغییر الگوی غذایی و گنجاندن زعفران در مصرف روزانه و به صورت مداوم می توان از ابتلا به فشار خون پیشگیری کرد.
همچنین با توجه امکان تداخل دارویی زعفران با داروهای تجویزی درمانی، مشاوره با پزشک پیش از مصرف زعفران ضروری است.